[Novinky] [Pravidlá] [Roboty] [Poradňa] [Archív]

Missile :) bot

Author(s) / Autor(i): Ján Hudec


Characteristics / Základné údaje

Processor / Procesor: AVR ATmega8 (dufam že nebudem rozširovať na viac procákov, ale nic neslubujem :)
Memory / Pamäť: 8K Flash, 1K RAM, 512B EEPROM
Freqency / Frekvencia: Zatiaľ 1MHz, ak bude treba viac, bude viac. Ale nad 8MHz nejdem,
Sensors / Senzory: IR (asi 6), mechanické (asi budu 2)
Driven by / Pohon: dva krokové motory (z tlačiarní)
Powered by / Napájanie: z Li-ion som prešiel na bezpečnejší Pb akumulátor 1300mAh, no neskôr možno budú ľahšie 4x NiCd 2+Ah
Programmed in / Programovací jazyk: C (IDE = AVRStudio4, compiler = WinAVR-20080610)
Interesting / Zaujímavosti: Zaujímavosťou je možno nízke výrobné náklady robota, keďže ho skladám z elektronického odpadu (motory, senzory, materiál...) a šuplíkových zásob.
WWW / Domáca stránka robota: gymzv.sk/~johny/missile/missile.html

Description / Popis

Robot je zhotovovaný bez väčších finančných investícií a budem ho musieť poskladať behom troch týždňov popri škole a pod.. Takže sa mu nesmejte ak nedojde do cieľa - chyba je v kritickom nedostatku času ktorý som bol schopný vyhradiť si na jeho výrobu a programovanie. A popis robota, robot zatiaľ vyzerá nasledovne: Dva motory osovo postavené oproti sebe, hriadeľmi do von, sú pripevnené (prigumičkované:) ) na cca 4mm hrubej drevenej doštičke. Na 5mm hriadeľoch motorov sú kolieska, ktoré pôvodne slúžili na reguláciu výhrevnosti našich radiátorov :D. Zima sa končí, ... :) Pre zvýšenie adhézie sú na kolieskach natiahnuté gumičky z bicyklovej duše. Na krokových motoroch je ďalej položená (prigumičkovaná) Pb batéria a na nej je kontaktné pole, v ktorom je osadená AVR ATmega8 - srdiečko celého toho stroja. Robot má aj modul pre bezdrôtovú komunikáciu napr. s PC, ale toto na súťaži využívať nebude. No.. možno ak by sa nááhodou dostal do voľnej jazdy. A ešte na robota pribudnú senzory, aby nebol slepý a potom by už mohol nejaké to bludisko aj zvládnuť. Táto koncepcia by sa už výrazne nemala meniť. Na kapotáž pravdepodobne nezvýši čas, ale nie je to ani mojím zvykom robiť kapotáž a zakrývať ňou to, čo chcú diváci vidieť. Nech je všetko pekne vidno. Fotka robota je na jeho stránke. Ďalšie otázky rád zodpoviem na ISTROBOT-e..


[Novinky] [Pravidlá] [Roboty] [Poradňa] [Archív]



© 2009 Richard Balogh a autori.