Slovenské roboty v Mexiku



Už niekoľko rokov sa žiaci základných a študenti stredných slovenských škôl zaoberajú robotikou a zapájajú sa do rôznych robotických súťaži. Jednou z nich je aj súťaž RoboCup Junior. Ide o podsúťaž celosvetových majstrovstiev vo futbale robotov RoboCup. Aj tento rok si na celoslovenskej súťaži vybojovalo postup na majstrovstvá sveta niekoľko tímov. Rôznorodosť technológií využívaných pri stavbe robotov začína na úrovni robotických stavebníc Lego, pokračuje robotickými stavebnicami Fisher a končí až pri vlastných elektronických robotoch. Programovacie prostredie po ikonografických programovacích jazykoch je prevažne založené na programovacom jazyku C.

Slovenské želiezka v ohni boli v kategóriách Dance, Rescue a Soccer.

Tento rok sa RoboCup konal v hlavnom meste Mexika, Mexico city 18. - 24. 6. 2012. Medzi silnou konkurenciou majstrov jednotlivých štátov sveta sa podarilo vybojovať slovenským tímom popredné umiestnenia. Tím IMC Slovakia z Domaniže v kategórii Open Soccer získal 2. strieborné miesto a v kategórii Super Team Soccer zlato. V kategórii Super Team Dance secondary získal tím Galeje z Košíc jednu z troch zlatých priečok.

Slovenské deti sú už niekoľko rokov silnou a rovnocennou konkurenciou svetovým robotickým veľmociam ako sú Japonsko, Čína a mnohé ďalšie krajiny. Už teraz sa začínajú prípravy na boj o postup na budúcoročný RoboCup, ktorý sa uskutoční v Holandsku.


Marián Žiška



Viac informácií...