Robotický futbal

Dva dvojkolesové roboty, ktoré budú na výstave k dispozícii pre návštevníkov, sú určené na hranie robotického futbalu. Každý z robotov disponuje dvoma jednosmernými motormi, ktoré prostredníctvom prevodoviek poháňajú kolesá. Riadenie zabezpečuje mikroprocesor ATmega8 v robotovi, ktorý prostredníctvom bluetooth modulu prijíma povely z prerobeného gamepadu. Tento gamepad má dva analógové joysticky, ktorými hráč udáva, akou rýchlosťou a ktorým smerom sa bude pohybovať prislúchajúce koleso. Čiže ak chceme robotom pohnúť vpred, je potrebné vychýliť oba joysticky dopredu o rovnakú úroveň. Ak chceme, aby sa robot otočil na mieste, vychýlia sa páčky joystickov v protichodných smeroch. Účelom klasického futbalu je dať gól súperovi a inak to nie je ani v tomto prípade, len s tým rozdielom, že to treba dosiahnuť pomocou robota.


Jeden z futbalistov v počiatočnej fáze výstavby.

RoboCup

Robotický futbal je v súčasnosti veľmi populárna súťažná disciplína, ktorá slúži na porovnávanie výsledkov dosiahnutých pri riešení problémov umelej inteligencie, robotiky, spracovanie obrazu, riadiacej a regulačnej techniky. Pravdaže, podľa pravidiel "poriadneho" robofutbalu musia hrať roboty bez pomoci človeka.

Pravidlá určuje a turnaje usporiadava Robot World Cup Initiative - RoboCup, združenie asi 150 univerzít a výskumných ústavov na celom svete. Cieľom iniciatívy RoboCup je do roku 2050 vyvinúť "mužstvo" humanoidných robotov, ktoré vyhrajú nad ľudským majstrom sveta v danom roku.

Zápasí sa v monohých kategóriách, od simulovaných robotov, kde sa overuje najmä stratégia a taktika, cez poloautonómnych robotov riadených centrálnym počítačom bezdrôtovo až po kategóriu humanoidov.


Človek vs. Humanoid (Robot Firstep) na turnaji RoboCup 2003 v Padove (Taliansko). © 2003 The RoboCup Federation.

RoboCup na Slovensku

Hoci sa to nezdá, robotický futbal sa nehrá len v Japonsku, či Amerike. Tím TUKE robotics z Technickej Univerzity v Košiciach sa zúčastnil na majstrovstvách sveta FIRA Cup v Dortmunde v lete tohoto roku. V silnej konkurencii 22 tímov obsadil pekné 4. miesto. V rámci európskych tímov potvrdil svoje postavenie z posledných ME na najvyššom mieste. A dokonca nasledujúce majstrovstvá Európy sa budú konať na Slovensku 17. - 20. 5. 2007 v Herľanoch pri Košiciach! Prídu najlepšie tímy z Európy a organizátori Vás srdečne pozývajú. Viac o tomto tíme a o robofutbale nájdete na ich internetovej stránke www.robosoccer.sk.

Je zrejmé, že robotický futbal je náročná disciplína, vyžadujúca nemalé technické znalosti, zručnosť a v neposlednom rade aj financie. Existuje však aj jednoduchšia verzia súťaže, RoboCup Junior určená pre mládež. Hrá sa so špeciálnou infraloptou, ktorá zjednodušuje konštrukciu a hrá sa len s jedným, príp. dvoma hráčmi v tíme. Veľmi obľúbené sú konštrukcie robotov zo stavebnice Lego.

Aj v tejto kategórii sa Slovensku neobyčajne darí, už niekoľko rokov organizuje Slovenská spoločnosť elektrotechnikov majstrovstvá Slovenska a najlepší sa zúčastňujú aj svetových súťaží. Jeden z účastníkov bude prezentovať svojho robota v utorok aj na výstave.


Skrumáž pred bránkou na turnaji RoboCup Junior v Starej Turej.

 

 

© 2006 Robotika.SK
Ilkovičova 3, 812 19 Bratislava, tel. +421 - 2 - 602 91 411.
Posledná zmena: 1. októbra 2006. 22:09:12.
Zodpovedný človek: Richard Balogh.